Az elmúlt években mintha elmaradna az igazi tél, legalábbis minket elkerül. Persze kell sapka, sál, kesztyű, de sem egy rendes hógolyózásra nem nagyon van alkalom, sem a szánkót nem érdemes előkeríteni a pincéből. Cserébe rengeteg pingvint esznek a gyerekeim. Gyerekpingvint, ha értitek, mire gondolok. Addig-addig, míg a hároméves azt hitte, a pingvin eleve csokiból van. Ekkor gyorsan nekiálltunk kinyomozni, milyenek is a pingvinek. Ha többet akartok megtudni a pingvinekről, olvassátok el A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt című könyvünket!
Most pedig kísérletezésre fel!
Az elmúlt években mintha elmaradna az igazi tél, legalábbis minket elkerül. Persze kell sapka, sál, kesztyű, de sem egy rendes hógolyózásra nem nagyon van alkalom, sem a szánkót nem érdemes előkeríteni a pincéből. Cserébe rengeteg pingvint esznek a gyerekeim. Gyerekpingvint, ha értitek, mire gondolok. Addig-addig, míg a hároméves azt hitte, a pingvin eleve csokiból van. Ekkor gyorsan nekiálltunk kinyomozni, milyenek is a pingvinek. Ha többet akartok megtudni a pingvinekről, olvassátok el A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt című könyvünket!
Most pedig kísérletezésre fel!
Nekem nagyon tetszik, hogy ha felmerül egy-egy kérdés, például az, hogy milyenek a pingvinek, a gyerekek már teljes természetességgel, maguktól fordulnak a számítógéphez, és profi módon néznek utána bárminek. Persze abban még segíteni kell, hogy kitaláljuk, melyik az értékes és melyik az értelmetlen találat, de pillanatok alatt jobbnál jobb pingvines videókat keresnek maguknak.
Persze a rendes ismeretterjesztő filmek mellett hamar belefutottunk a BBC klasszikus pingvines gagjébe, nézzétek meg ti is, jót fogtok mulatni! Ez persze remek alkalom volt arra is, hogy megbeszéljük, nem kell mindent rögtön elhinni (ennek bizonyítására megnézhetitek a werkfilmet is hozzá.)
No de térjünk vissza az eredeti kérdésünkhöz: miért nem fáznak a pingvinek?
A hatalmas jéghegyek között úszkáló pingvineket nézve jogosan merült fel a gyerekekben a kérdés, hogy miért nem fáznak a pingvinek a jeges vízben. Egyik este pár jégkockatartót raktam a mélyhűtőbe, hogy másnap ovi utánra megfagyjon bennük a víz.
Hazaérve elővettük a kísérletezés összes kellékét:
Először beledobálták a jégkockákat a tálba (rögtön nyilvánvaló volt, hogy sokkal több jégkockát kellett volna készítenem, vagy kisebb tálba rakni őket, mert így túl rövid életűek voltak a jégdarabok.A gyerekek még bőven játszottak volna velük, amikor már morzsányira szétolvadtak). Mind a ketten kipróbálták, hogy mennyi ideig tudják csupaszon bedugni a kezüket a jeges vízbe. Ez persze remek alkalom volt egy kis sikítozásra.
Aztán következett a szőrös kesztyűbáb. Ezzel már egy fokkal tovább bírták, de hát hiába a puha szőr, ez is hamar elkezdett átázni és lehűlni.
Utána jött a kísérlet csúcspontja, a disznózsír. Kellett némi bátorság és igényelt némi odafigyelést, hogy ne legyen az egész konyha és mindkét, a jégtől enyhén eksztatikussá vált gyerek csupa disznózsír. Először felvették a vékony (chilipucoló dm-es) gumikesztyűt, addig én jól megtömtem a nagyobb kesztyűt zsírral. A zsírral kibélelt kesztyűt ráhúztuk a kisebb gumikesztyűbe bújtatott kezükre, és már merülhettek is a jégkockák közé. Na, így persze már jó ideig nem fáztak.
A kísérlet magyarázata: a zsír taszítja a vizet, és gátolja a kezünk hőleadását, hőszigetel. A pingvinek bőre, zsíros tolla, és bőr alatti zsírrétege hasonlóan funkcionál mint a duplakesztyű a disznózsírral.
Hogyan tudunk egy sima madzaggal (jég)halakat halászni?
Ez a kísérlet a víz, illetve sós víz olvadását és fagyását szemlélteti.
Eszközök:
A gyerekek imádnak rejtélyeket megfejteni, például egy lehetetlennek tűnő feladatot egy egyszerű, de látványos varázstrükkel megoldani. Ilyen varázslás, amikor megtanuljuk a csúszós jégkockákat egy egyszerű madzaggal kihalászni.
Miután egy ideig játszottak a jéggel és a madzagokkal (persze nem fogtak egy jéghalat sem), megkértem, hogy tegyék a madzagokat a vízfelszínre. A madzagok felfeküdtek a jégkockákra. Ezután megszórtuk a madzagjaikat sóval. Ekkor következett a kísérlet legnehezebb szakasza: várni kellett. Háromszor egymás után elszámoltak húszig, exponenciálisan növekvő hangerővel. Végül megfogták a madzagok kilógó végét, és óvatosan elkezdték felemelni. Valószínűleg nem ártott volna kicsit tovább várni, de azért így is rátapadt jópár jégkocka a madzagjaikra.
A kísérlet magyarázata: a sós víz fagyáspontja alacsonyabb a tiszta víznél, így a jégkockák először kicsit megolvadnak, majd ahogy a a só eloldódik a nagy tál vízben, a jégkockák tetején a madzagot körbevevő víz sótartalma csökken, fagyáspontja megnő, és újra megfagy.
Eredeti ár:
3990
Online ár: NaN